perjantai 28. kesäkuuta 2013

Anaplasmoosi

Kertomus ystäväni 8-vuotiaan samojedin sairastumisesta anaplasmoosiin.
Alla olevat tekstit on kopioitu kirjoittajan/koiran omistajan luvalla.
Tarkoituksena, että jos joku etsii tietoa (jota on vähän) samantapaisesta sairaudesta, vaikka sattumalta googlettamalla löytäisi tämän tarinan luettavaksi.
Toipilas Hippi


" 29. toukokuuta
 Hippi  jäi Helsingin yliopistolliseen eläinsairaalaan teho-osastolle. 
Reissusta (Unkari) kotiuduttuamme Hipin kunto romahti äkillisesti ja sille nousi hyvin korkea kuume ja veriarvot lähtivät tasaisesti huononemaan. Hipiltä on tutkittu tuhat ja yksi asiaa, tulos toisensa jälkeen tulee negatiivisena takaisin. Lääkitykset tyypillisistä eksoottisiin punkkien ym. aiheuttamiin sairauksiin ja tartuntoihin aloitettiin jo loppuviikosta, mutta Hippi ei vastaa mihinkään niistä. Röntgeneissa ja ultrassa ei ole löydetty kasvaimia tai mitään niihin viittaavaa. Koirasta-koiraan tarttuvat taudit alkavat myös olla pois suljettu, koska suhteellisen suuresta reissuporukastamme kaikki muut ovat terveitä. Hipin maksa, munuais -ja haima-arvot on kaikki vaarallisen korkealla. Vielä on verikokeita ja koepaloja joiden tulokset eivät ole tulleet. Toistaiseksi olemme siis umpikujassa, vakavat oireet, joihin lääkitykset eivät tehoa ja syytä ei löydy.
Hipin ennuste on varauksellinen ja tila(nne) erittäin vakava. Emme kuitenkaan kaipaa voivotteluja vaan mieluummin kaikki mahdolliset tsempit & positiiviset ajatukset. Hippi saa tällä hetkellä parasta mahdollista hoitoa, jota tässä maassa voi saada ja ehkä vielä löytyy syy sen oireisiin ja sitä kautta oikea hoito. Sillä on myös erinomainen peruskunto niin fyysisesti kuin henkisestikin, josta on jo tähän mennessä ollut suuri apu. Niin kauan kuin on elämää on toivoa 


31. toukokuuta
Hippi on nyt kotona  

Vieläkään ei täysin tiedetä mikä Hipin tilan aiheuttaa, eikä sitä mihin suuntaan tästä mennään. Hippiä hoidetaan nyt kuitenkin akuuttia haimatulehdusta vastaan ja se sai myös babesioosia vastaan lääkityksen, vaikkei verinäyte ollutkaan positiivinen, mutta se ei ole täysin luotettava ja vasta-aineiden saamisessa menee turhan kauan aikaa, mikäli se kuitenkin on babesioosi. 
Vaikka monet arvot ovat vieläkin huolestuttavia, niin Hippi on kuitenkin tällä hetkellä kuumeeton ja iloinen. Jälkimmäiseen tosin saattaa vaikuuttaa lääkelaastari ja opiaatit, mutta oikeastaan ihan sama, kunhan häntä heiluu  
Hetki kerrallaan, tilannetta seurataan jatkuvasti.


1. kesäkuuta
Potilas Hippi osoittaa ainakin yhdellä saralla selkeitä paranemisen merkkejä, lukuisia ruuan ryöstöyrityksiä tänään  Haimapotilaana sillä on nyt rasvaton ruokavalio vielä pitkään ja vissiin myös kiljuva nälkä..!

5. kesäkuuta
Aamusta iltaan Viikissä taas. Ekaa kertaa kahteen viikkoon Hipin kontrollista pelkästään parempaan suuntaan meneviä arvoja :)) Vielä on monin osin pitkä matka normaaleihin, mut nyt meillä taitaa olla jo oikeat eväät. Toivottavasti 

13. kesäkuuta
Koska kyselyjä Hipin voinnista tulee niin paljon, koitan tiivistää tähän kaiken oleellisen. Kilometrin mittainen päivitys Hipin tilasta siis (niille joita se kiinnostaa) Olkaa hyvä:

Eli. Viimeisin kontrolli oli tänään Viikin sairaalassa. Hipillä on anaplasmoosi. Punkkivälitteinen sairaus, joka on meillä suhteellisen harvinainen, mutta tuolla keski- ja etelä-euroopassa yleinen. Se on testattu Hipiltä itseasiassa jo kahteen kertaan pikatestinä verestä, mutta negatiivisin tuloksin. Nyt vasta-aine testit on positiiviset. Eli tosiaan se on saanut tartunnan reissusta (itämisaika viikko) ja vaikka oireilu alkoi välittömästi reissun jälkeen oli infektio niin tuore, ettei se näkynyt vielä testeissä, tämä on kuulemma suht yleistä.
Hoitona doximycin vähintään 4 viikon ajan ja Hipillä on niistä jo kohta kolme takana :)) (doximycin tehoaa useimpiin punkkivälitteisiin sairauksiin ja siksi se aloitettiin heti). Anaplasmoosi lähtee useimmissa tapauksissa lääkityksellä, tosin sen kerran sairastanut on huomattavasti herkempi uudelle tartunnalle. Ja on niitä huono-onnisempiakin tapauksia joukossa, ihan kaikilta tautia ei olla saatu hoidettua ja muutama kuolemantapauskin on tiedossa (ei suomessa tosin?) mutta siihen pieneen joukkoon ei aiota liittyä..! 

Otettiin taas myös täydellinen verenkuva. Maksa-arvot puolittuneet viikon takaisiin nähden, vieläkin on matkaa normaaleihin, mutta suunta on oikea  Hematokriitti pysynyt samana eli edelleen turhan alhainen (huono muttei huolestuttava totesi lääkäri). Valkosolut normaalit. Munuaisarvot normaalit. Proteiini arvot yhä normaalia alhaisemmat, jopa hieman laskeneet viime viikosta, joka olikin oikeastaan päivän ainut huono uutinen. Sydän ja keuhkot normaalit (nää on ne ainoat, jotka on olleet normaalit koko ajan). Uudet haimatulehdusarvot ja kilpirauhasarvot saadaan vasta n. viikon päästä. Haimatulehdus sillä on siis päällä ja kilpirauhasarvot olleet tähän saakka normaalit.
Kaikki tarttuvat taudit on nyt suljettu pois myös virallisia teitä, joten Hippi saa ja sille suositeltiinkin oman jaksamisensa mukaan seurustelua koirakavereiden kanssa. Ja kaikkea muutakin touhuamista, joka piristää sen mieltä ja sitä kautta parantaa mahdollisesti yleistilaa ja edistää toipumista. Väsynyt ja vaisu se on vielä ja todennäköisesti myös kipuilee, vaikkei sitä näytäkään (anaplasmoosi menee niveliin), joten kaikki liikunta 100% koiran ehdoilla, mutta toisaalta jos se jaksaa niin liikkua saa. Hippi on laihtunut tän sairastamisen aikana useita kiloja ja lihaksistakin on jäljellä enää muisto, joten ihan pienin askelin taas eteenpäin. Mut et eteenpäin kuitenkin 

Tulikohan tärkeimmät?! "


Kontrolliin Hippi menee taas 2.7. ja seuraava jännityksen aihe on lääkitysten alasajo ja mahdollinen normaaliin ruokavalioon palaaminen...
Toivotaan kaikkea hyvää Hipille!

7 kommenttia:

Marika kirjoitti...

Kiitos Seija <3 Hippi kävi juuri kontrollissa, tuloksia huomenna!

Nimetön kirjoitti...

Hei! Olisiko mahdollista saada ystäväsi sähköpostiosoitetta? Omalla koirallani on täsmälleen samanlaiset oireet, alkoivat jo toukokuussa, anaplasma pikatesti positiivinen, mutta tarkempi viljely neg. Oireet saatiin kuriin kortisonilla, mutta annoksen tipauttamisen myötä korkea kuume ilmestyi jälleen ja veriarvoissa myös anemiaa. Myös maksa-arvot ovat koholla. Kiitos jo etukäteen!

kehveli kirjoitti...

Hei!
Mallun osoite on: marika.kaarina ÄT gmail.com
Tsemppiä!

kehveli kirjoitti...

"Tilannepäivitys"
Viime viikolta Hipin labratuloksia:

Maksan AFOS viimeks 1427 ja nyt 180!!
ALAT viimeks 341 ja nyt 66.(normaali)
AFOS vielä hieman koholla, mut ihan minimaalisesti (tää on se jossa lähtö lukema oli melkein 6000)
:)

Minna K kirjoitti...

omalla koirallani juuri todettu anaplasmoosi, asuimme Espanjassa 6kk ja sieltä sitten tuliaisena :(

Miten hippi on parantunut lääkityksen avulla?

Marika kirjoitti...

Hippi on parantunut hyvin :) Tällä hetkellä Hippi ei enä syö lääkkeitä, sisäelintulehdusten takia ruokavalio on edelleen tosi tarkka. Kaikki arvot on normaaleita tai lähes normaaleita. Sairastaminen on toki jättänyt jälkensä, mutta alku kesän tilanteeseen nähden Hippi on erinomaisessa kunnossa. Koitan saada lähiaikoina tänne pitkän sepustuksen, jossa kerron kaikki Hipin vaiheet, josko siitä jollekin olisi apua diagnoosin saamisessa tms. koska oireet anaplasmoosissa voivat olla melko paljon toisistaan poikkeavia.

Kaikkea hyvää Minna koirallesi ja tsempitykset paranemiseen :)

Hihnanpää kirjoitti...

Tässä meidän anaplasmoositarina
http://treenilinjaiset.blogspot.co.uk/2012/11/jannetulehdus-olikin-punkkivalitteinen.html